Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Polakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. zobacz Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film