Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film