Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. czytaj więcej o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film